Sot ka përvjetorin e lindjes shqiptari që ka marrë Nobelin, Ferid Murad

0

Ferid Murad, mjek e farmakolog amerikan, dhe bashkë-fitues i Cmimit Nobel për mjekesi ne vitin 1998 lindi në Whiting, Indiana nga prindërit; John Murad, shqiptar, dhe Henrieta Brown, amerikane, më 14 shtator 1936.

Ferid Murad u diplomua për mjekesi dhe farmakologji nga Universiteti Western Reserve më 1965. Pastaj shkoi ne universitetin e Virxhinias ku më 1970 merr titullin Profesor, para se të kalonte në universitetin Stanford më 1981.

Babai i tij, Xhabir Murat Ejupi, ka lindur në Shqipëri në 1892 dhe ishte më i madhi prej katër fëmijëve. Nëna e tij vdiq kur ai ishte 13 vjeç. Ai dhe familja e tij ishin barinj. Në moshë të re ai iku nga shtëpia për të shitur ëmbëlsira në vendet e Ballkanit. Megjithëse kishte më pak se një vit arsim, ai mësoi të flasë shtatë gjuhë para se të vdiste në 1976, në moshën 84 vjeç. Ai u takua me një grup të rinjsh të tjerë në Austri dhe sëbashku emigruan në Shtetet e Bashkuara. Një oficer emigracioni në Ellis Island, në gusht të vitit 1913, i kërkoi emrin e tij, dhe pas kësaj oficeri i deklaroi atij që do të jetonte me emrin John Murad dhe kështu vulosi dokumentat e tij. Nuk ishte e pazakonshme që të kenë ndryshuar emrat e shkurtuar mbi emigracionin. Pasi një periudhe të shkurtër kohe duke punuar në mullinj çeliku dhe fabrika në Cleveland dhe Detroit, ai u vendos në Çikago, ku kishte disa miq. Karriera e tij ishte mjaft e larmishme dhe edhe pse ai kurrë nuk e pranoi atë, disa prej kolegëve të tij thoshin se ai ishte i dashuruar me automobilat.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here