Sot 75 vjet vdiq Gjergj Fishta

0

Më 30 dhjetor 1940 në Shkodër – vdiq Gjergj Fishta, 69 vjeç; prift françeskan, poet kombetar, themelues i shoqërisë Bashkimi në Shkodër (1899), që punoi për shqipën e përbashkët, fjalorin, alfabetin; kryetar i Komisjonit të alfabetit shqip në Kongresin e Manastirit(1908). Më 1913, themeloi revistën e njohur kulturore “Hylli i Dritës”. Atë Fishta ishtë deputet i Shkodrës në Parlamentin e parë shqiptar dhe nënkryetar; përfaqësoi Shqipërinë në Konferencën e Parisit(1909) dhe në Konferencën Ndërballlkanike 1930 – 1931. Poetin e madh e nderuan në shumë veprimtari: Më 1931 Greqia i dha dekoratën “Foenix”; ishte shqiptari i pare kandidat për Çmimin Nobel për letersi; më 1939 Italia e bëri anëtar të Akademisë së saj. Poema epike “Lahuta e Malcis” është vepra i tij kryesore.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here