Sistemit periodik të Mendelevit i shtohen 4 elemente

0

Katër elemente kimike i janë shtuar zyrtarisht tabelës periodike, duke përfunduar kështu rreshtin e shtatë të skemës. Ata janë të parët që përfshihen në tabelë që nga viti 2011, kur u shtuan elementet 114 dhe 116.

Tabela periodike e saktë është bërë në vitin 1869 nga kimisti rus, Dmitri Mendelev. Ndërkohë, futjet më të reja janë verifikuar zyrtarisht nga Bashkimi Ndërkombëtar i Pastër dhe i Aplikuar në Kimi (IUPAC) më 30 dhjetor 2015.

Një ekip studiuesish nga Rusia dhe Amerika kishin ofruar prova të mjaftueshme për të treguar zbulimin e elementeve 115, 117 dhe 118.

Ndërsa, IUPAC ka dhënë një kredi për zbulimin e elementit 113 një ekipi japonez në institutin Riken. Më pas, ekipet përgjegjëse të zbulimit janë ftuar që të tregojnë emrat e përhershme të simboleve kimike për elementet e reja të tabelës.

Bëhet e ditur se elementet e reja do të kenë emra sipas një koncepti mitologjik, një mineral, një vend, një pronë apo një shkencëtar. Në fund, Këshilli i Organizatës së Kimisë do të marrë një vendim përfundimtar.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here