Pse tani gjykata speciale për shqiptarët e Kosovës?

0

GÖRAN WASSENIUS

Unë kam parë shumë zhvillim në Kosovë vitet e fundit dhe unë kam dëgjuar shumë se si u bë Kosova në mënyrë të shpejtë një histori suksesi dhe shume e shum zhvillime interesante.

Pse tani kjo gjykatë?

Pas nje misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) që administroi Kosovën deri në shpalljen e pavarësisë, dhe për më tepër një tjetër mision të quajtur misioni për sundimin e ligjit (EULEX). Pse një gjykatë e veçantë? Posaçërisht pse pas tribunalit te Hagës, ku komandantet eUshtrisë Çlirimtare të Kosovës u gjykuan në gjykatën e Hagës që ishte krijuar enkas për krimet e luftës të kryera në ish-Jugosllavi. Pse tani një gjykatë e veçantë? Cilat janë këto dhoma të veçanta? A janë ata të veçantë, sepse ata do të jenë jashtë ligjit dhe kushtetues së Kosovës. A është ky fakti pse ndryshimet kushtetuese nuk kan kaluar në parlament për të miratuar ato dhomat e veçanta në sistemin juridik te Kosoves . Unë vetëm pyes se çfarë po ndodh? kjo është arsyeja pse unë po shkruajë në lidhje me të. Ushtria Çlirimtare e Kosovës nuk beri luftën kundër ndonjë vendi. Unë kujtoj se ishte Serbia agresori. Ishte atje një opinion i GJND-së për këtë çështje. Çfarë është dallimi në mes të gjykatës së Hagës ku u gjykuan luftëtarët e UÇK-së dhe kjo gjykatë të veçantë.? Pse pas misionit per sundim te ligjit EULEX në Kosovë ka një nevojë për gjykatë të veçantë.? Nuk kishte sundim te veçanta të ligjit? Apo ata dështuan për të gjykuar krimet e luftës? Kush është përgjegjës për paratë e taksapaguesve të shpenzuara për këto misione të veçanta dhe ende ka nevojë për një tjetër ..? Nëse Kosova është histori suksesi ,nga njëra anë dhe nga ana tjetër krimi dhe korrupsioni janë më të lartat në rajon dhe ajo është bërë si një epidemi në institucionet e Kosovës. Politikanët janë bërë milioner mbrenda natës. Pse këto krime dhe korrupsion nuk u luftuan nga misionet e veçanta deri tani ?. Pse tani? A është kjo një lloj i marrëveshjeve që politikanët e Kosovës kanë rënë dakord vetëm për të qëndruar në pushtet. Dhe të jenë dëgjues te mirë karshi diplomatëve të huaj që nxoren kryetarë zarf siç thonë ata në Kosovë.

UÇK-ja u organizua për të mbrojtur atdheun, njerëzit pambrojtur. Kryesisht bëri luftën guerile kundër ushtrisë serbe. Ishin serbët ata të cilët vranë, masakruan, dogjën dhe përdhunuar çdo gjë në Kosove.

Kam vizituar Kosovën shumë herë dhe unë kam qenë i fokusuar më shumë në Ballkan por ajo që kam parë në Kosovë kjo është diçka që bota duhet të mendojnë ndryshe. Unë kam hetuar luftërat në Kroaci dhe Bosnje, ata kishin kushte krejtësisht të ndryshme të luftës. Ata kishin të njëjtin armik (Serbin), por ata gjithashtu kishin ushtri te rregullte dhe armë. Në Kosovë nuk kishin ushtri ligjore; ata nuk kishin armë, por ata kishin zemër dhe guxim për të bërë çdo gjë vetëm që të ketë paqe dhe liri për vendin e tyre.

Serbia ka shkaktuar luftërat në Ballkan dhe Serbi gjithashtu shkaktoi luftën në Kosovë. Ata e bënë lufte për diçka që ata kurrë nuk do ta merrnin.

Mos harroni familjen Jashari në Prekaz-Skenderaj, mos harroni familjen Delia, mos harroni Isbicen, mos harroni Rezallen, mos harroni Reqakun, mos harroni Dubravën mos harroni Mejen në Gjakovë dhe shumë masakrave të tjera kundër popullit të Kosovës.

UÇK-ja u përpoq për të respektuar ligjin ndërkombëtar. Ne nuk kemi dëgjuar se UÇK-ja hyri në një fshat serb dhe vranë civilët serbë. Ata nuk shkuan në Serbi për të luftuar. Ata mbrojten atdheun e tyre. Duke e pare kete lufte te paster , NATO-ja duhej të bënte diçka për të parandaluar masakrat e reja , NATO- filloi bombardimet dhe u be aleat me UCK dhe debuan Serbien nga Kosova.

Pas luftës Serbia ishte në kërkim për disa nga komandantët e UÇK-së për të dërguar ata në Gjykatën ndërkombëtare për Krime në ish-Jugosllavi. Serbia kërkoi për të krijuar një përshtypje se shqiptarët ishin si fajtor për krime lufte si serbët. Serbia ishte duke kërkuar per komandantët më të suksesshëm të UÇK-së. Ata filluan me një figurë shumë popullore pas luftës, Fatmir Limaj. Pastaj ata vazhduan me kryeministrin e Kosovës, Ramush Haredinaj. Gjatë kësaj kohe ai ishte Kryeminister dhe duke punuar shumë e forte për Kosovën. Më kujtohet shumë mirë kur OKB- ka dërguar përfaqësuesin e tyre zoti Kai Eide nga Norvegjia në Kosovë për të vlersuar Standardet para Statusit. Ai ishte i habitur se sa shumë kishte bërë Ramush Haredinaj, gjatë 3 muajve të qeverisjes së tij. Ai tha se Haradinaj gjatë 3 muajve kishte bërë atë sa udhëheqës të tjerë kishin nevoje 5 vjet për të kryer.

Kur Serbia kuptoi se Kosova është duke ecur përpara me shpejtësi të madhe, ata menjëherë reaguan dhe përgatiten një akuzë në Hagë për Ramush Haredinaj. Ishte e vështirë për Z. Haredinaj të largohet nga Kosova, por ai e bëri atë për të respektuar të drejtën ndërkombëtare. Ai ishte i sigurt se UÇK-ja kishte luftuar një luftë shumë të qartë mbrojtjese. Në fund të procesit ai u shpall i pafajshëm dhe Haga e liroi, por përsëri ai ishte akuzuar për të njëjtat gjëra dhe përsëri ai u gjet i pafajshëm.

Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës pas luftës u pajtua me NATO-ne qe të çmilitarizohet dhe të transformohet në Trupat Mbrojtëse të Kosovës. Disa nga udhëheqësit e UÇK-së u kthye në politikë, disa krijuan parti politike në shtetin e ri. Disa prej tyre u përballen me drejtësinë në Hagë.

Pse ka një nevojë për një gjykatë të veçantë? A ka diçka që fshehet ketu, nuk e di, ndoshta një marrëveshje eshte nënshkruar në Bruksel apo diçka diku dikush në Kosovë ishte i gatshëm për të tradhtuar vetëm për të qenë në pushtet. Ne duam të dime te panjohuren. Njerëzit e Kosovës meritojnë jete më të mire. Investime i veçanta ne ekonomi dhe jo diplomatë që vijnë këtu per tu pasuruar dhe për të instaluar korrupsioni në Qeverinë e Kosovës. Ata kanë nevojë për partneritet të gjatë të qëndrueshme me demokracitë perëndimore, marrëveshjeve multi dhe bilaterale të tregtisë, arsimim më të mirë, grantet, ekspertiza gjyqësore për të ndihmuar per ta bërë këtë një histori suksesi dhe nuk e bëjnë dote atë gjykatat e veçanta për të gjykuar njerze te pafajshem për shkak te korrupsionit dhe dështimit te misioneve ndërkombëtare.

Gjithashtu një gjë nuk është krejtësisht e qartë. Çfarë po ndodh me rastin e Fatmir Limajt?

Ai u akuzua për krime lufte në Hagë dhe ai u gjet i pafajshëm. Ai ishte shumë i rëndësishëm dhe komandanti i suksesshëm i UÇK-së.

Pas luftës ai ishte shumë i respektuar dhe i dashur nga njerëzit e Kosovës. Gjatë zgjedhjeve në Kosovë ai ishte personi më i votuar në Kosovë, nëse e krahasojmë me konkurrencën individuale

Kur ai u bë Ministër i transportit në qeverinë e Kosovës ai fillojë menjëherë për të punuar shumë forte. Më kujtohet shumë mirë kur kam vizituar Kosovën gjatë asaj kohe kudo në Kosovë u ndërtonin shume rrugë të reja dhe ura. Nëse ju shikoni fshatra dhe kudo në Kosovë më shumë se 90% e rrugëve janë në standardet evropiane vetëm gjatë asaj kohe kur zotri Limaj ishte Ministër i Transportit.

EULEX-i erdhi në Kosovë për të luftuar korrupsionin dhe krimet e luftës jo për të ndaluar liderët më të suksesshme në Kosovë. EULEX-i ka akuzuar atë për krime lufte, por ai u gjet i pafajshëm. Ai është akuzuar përsëri për të njëjtat gjëra përsëri ai u shpall i pafajshëm. Duke u përpjekur për të ndaluar atë nga këndvështrimi im ajo ishte një lojë e pistë.

Nëse ne shohim proceset se si UNMIK-u dhe EULEX-i kan punuar në mënyrë selektive askush nuk do të pranojë një gjykatë speciale. Ata kanë një përvojë shumë të keqe me ndërkombëtarët.

Duke e pare si kjo ishte, tani ne kuptojmë se pse Kosoves i duhet një gjykatë të speciale. UNMIK-u dhe EULEX-i dështuan për të sjellë sundimin e ligjit në Kosovë. Ata erdhën në Kosovë për diçka tjetër dhe kanë bërë diçka tjetër.

Kush do të besojë një gjykatë speciale. Kush do të besojë se gjykata speciale do të bëj më të mirën edhe kur ne e dimë se ajo është krijuar vetëm për shqiptarët. Kush do të jetë viktima e ardhshme.

Njerëzit e Kosovës meritojnë jetë më të mirë, populli i Kosovës ka nevojë për të ardhme më të mirë. Ata kan paguar çmim shumë të madhe që të ketë paqe dhe liri. Ata nuk kanë nevojë për tu gjykuar për të kaluarën e tyre të ndritshme.

Te lejojme që Kosova të udheheq veten. Nëse bota e ka njohur pavarësinë e Kosovës, le ta kenë gjykatat e tyre të pavarura, le ta kenë institucionet e tyre të pavarura. Nëse ndërkombëtarët dëshirojnë më të mirën për Kosovën ata e dinë shumë mirë se çfarë njerëzit e Kosovës kanë nevojë.

Sa miliona euro ka dhënë OKB-së dhe Evropa për misionin e tyre të dështuar. Çfarë do të thotë nëse këto para ata do të investojshinë për të krijuar vende të reja pune dhe investime në ekonomi. Do të jenë populli i Kosovës sot të detyruar të largohen nga Kosova vetëm që të ketë një shans për të jetuar si një qenie njerëzore. Pse njerëzit e Kosovës po largohen nga Kosova. Çfarë lloj i rezultateve të mira ne shohim. Është turp për të parë njerëzit e Kosovës sot, 15 vjet pas luftës qe lënë vendin e tyre. Ata kanë një arsye, por në të njëjtën kohë dikush ka përgjegjësi për këtë.

P.S:GÖRAN WASSENIUS (suedez) është autori i librit ”Den mystiska sjukdomen” ( Sëmundja mistike) që flet për helmimet e vitit 1990 në Kosovë.Është njohës i realitetit të Ballkanit dhe posaqërisht Kosovës.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here