Profesori italian: Eriksen pati fat, 4-5 milionë vdesin papritur në vit nga ajo patologji

0

“Ajo që i ndodhi Christian Eriksen do të shpëtojë jetën e mijëra njerëzve, sepse hapi kutinë e Pandorës për rrezikun e vdekjes së papritur në sport dhe konceptin që edhe një person në dukje i shëndetshëm, madje edhe një futbollist, mund të ketë arrest kardiak”. Kështu tha për “Gazzetta dello Sport” profesori Carlo Pappone, i cili nënvizon rëndësinë e të folurit për atë që i ndodhi mesfushorit të Interit gjatë ndeshjes midis Danimarkës dhe Finlandës. Pappone, shefi i Njësisë Operative të Aritologjisë Klinike dhe Laboratorit të Elektrofiziologjisë në “IRCCS Policlinico San Donato” në Milano, kardiolog, aritmolog dhe elektrofiziolog, ka parë shumë raste si ai i Eriksen.

Sipas mendimit tuaj, çfarë mund ta ketë shkaktuar arrestimin kardiak që goditi Eriksen?

Unë nuk kam informacion të drejtpërdrejtë mbi gjendjen shëndetësore të Eriksen dhe nuk mund të them se çfarë e shkaktoi arrestin kardiak. Besoj se nuk ka gjasa që të jetë miokardi, por me siguri mund të them vetëm se është shkaktuar nga një aritmi ventrikulare që u ndal falë shkarkimit të një defibrilatori të jashtëm, të aplikuar në gjoksin e pacientit. Me fjalë të tjera, ka ndodhur ajo që duhet të ndodhë në jetën normale. Megjithatë, çdo vit në botë 4-5 milionë njerëz vdesin papritur, sepse nuk janë me fat që të kenë një arrest kardiak në një fushë futbolli, ku ka disa mjekë të gatshëm për të ndërhyrë, por në familje, vetëm në shtëpi ose në rrugë. Shkaku kryesor i arrestit kardiak është sëmundja koronare e zemrës. Unë jam duke iu referuar një sulmi në zemër, i cili, megjithatë, zakonisht godet pas moshës 50 vjeç. Sot po flasim për arrest kardiak në një sportisti profesionist shumë të ri. Dhe në këtë rast mund të jetë një sëmundje gjenetike. Në ADN-në tonë e kemi të shkruar se sa do të zgjasë jeta dhe kur do të ndalet zemra. Pastaj, ka faktorë që mund të përshpejtojnë ose vonojnë këtë gjë, por kjo është e gjitha e shkruar. Për këtë arsye do të ishte e këshillueshme që të rinjtë që kanë një histori familjare me rrezik jo vetëm të kryejnë elektrokardiogramën dhe ekokardiogramën, por edhe të thellojnë aspektet gjenetike, të kryejnë një skanim MRI dhe mbi të gjitha elektrokardiograma të kontrollohet shumë më thelluar nga ekspertët. Sot mjekët sportivë, të cilët japin vërtetim për të praktikuar sportin, janë shumë të mirë dhe kompetentë në të ashtuquajturat sëmundje ortopedike. Nuk është detyra e tyre të thellohen në aspekte që lidhen me sëmundjen e zemrës. Dhe kjo është një anomali.

Përveç familjaritetit, a ka ndonjë simptomë që duhet të çojë në kontrolle?

Nëse ka pasur një vdekje të papritur në një familje, ka shumë të ngjarë që ajo të ndodhë përsëri. Thënë kjo, një pacient i cili është në rrezik të vdekjes së papritur vëren se zemra e tij ekziston, ai e ndjen atë duke rrahur, ka palpitacione. Nëse kjo ndodh, do të thotë që diçka nuk po funksionon siç duhet dhe është mirë të kontaktoni një kardiolog ose një aritmolog.

Përveç gjenetikës, sa ndikon stili i jetës dhe dieta në problemet e zemrës, që mund të çojnë në arrest kardiak?

Me siguri vdekja e papritur nuk shkaktohet gjithmonë nga sëmundjet gjenetike, sëmundjet e muskujve të zemrës ose sëmundjet metabolike. Sjelljet e ngrënies dhe situata të veçanta mund të ndikojnë. Sot, këtyre sportistëve iu kërkohet të luajnë ndeshje të ngjeshura brenda dy ose tri ditësh, me një konsum të jashtëzakonshëm të lëndëve ushqyese jo vetëm për të gjithë trupin, por veçanërisht për zemrën. Dhe shpesh dieta e këtyre atletëve është shumë e pasur ose shumë e ulët në sheqer, ose e tepruar për sa iu përket proteinave. Dieta ketogjenike, për shembull, mund të shkaktojë vdekje të papritura. Të gjitha këto anomali të ngrënies mund të predispozojnë për aritmi. Ka sportistë që pëlqejnë të pinë një litër çaj, kafe të ndryshme ose pije taurine para ndeshjes. Por të gjitha këto substanca janë potencialisht aritmogjene, ndryshojnë metabolizmin e zemrës, ato mund të shkaktojnë aritmi. Gjatë një ndeshje futbolli në 35 gradë ka një humbje të lëndëve ushqyese dhe elektroliteve, veçanërisht kaliumit. Kombinimi i sjelljes së keqe, aktivitetit të tepërt fizik dhe humbjes së elektroliteve është një koktej vdekjeprurës, që mund të shkaktojë arrest kardiak.

Ju theksuat se ajo që i ndodhi Eriksenit nuk është në të vërtetë e rrallë…

Ajo që ndodhi gjatë ndeshjes midis Danimarkës dhe Finlandës ndodh të paktën 30 mijë herë në vit në Itali, 400 mijë herë në vit në Europë dhe 4-5 milionë herë në botë. Ka familje të shkatërruara nga vdekja e papritur. Ne nuk duhet të flasim vetëm për sportin, por si të sillemi për të parandaluar që jeta jonë të ndërpritet gjatë sportit.

Sipas jush, a do të kthehet Eriksen për të luajtur futboll?

Ka disa sëmundje të zemrës që përkeqësohen për shkak të aktivitetit fizik. Pastaj ka disa sëmundje gjenetike, në të cilat ndodh ndalimi i zemrës gjatë aktivitetit fizik. Kombinimi i një predispozicioni gjenetik, një historie familjare, zakone të dobëta të të ngrënit dhe menaxhim i dobët të trupit, me një kërkesë të ekzagjeruar për tendosje fizike, konsumimi i substancave dhe humbja e tepërt e elektroliteve mund të jetë një përzierje vdekjeprurëse. Por këto gjëra ndodhin në fushat e futbollit amator. Dhe kur ndodh vdekja e papritur në një familje, ka shumë të ngjarë që ajo të përsëritet. Sot është mirë të flasim për vdekjen e papritur në mënyrë që të shpëtojmë miliona njerëz. Kështu Eriksen do të jetë në gjendje të motivojë njerëzit të monitorojnë vetë gjendjen e tyre shëndetësore.

A do ta eliminojë ndonjë rrezik defibrilatori nënlëkuror i vendosur tek Eriksen?

Kjo është një teknologji e jashtëzakonshme që nuk kuron sëmundjen, e cila vazhdon, por që ndërhyn kur kjo sëmundje evoluon në arrest kardiak. Thjesht duke dhënë një goditje elektrike, ky defibrilator rikthen ritmin e zemrës dhe rikthen pacientin në jetë. Ka qenë një terapi standarde për më shumë se 30 vite; vetëm në Itali vendosen 50.000 defibrilatorë në vit, disa miliona në botë. Por është e rëndësishme që të flasim për të. Ka kaq shumë pacientë që e refuzojnë defibrilatorin sot, por duhet ta dinë se nuk është aq i pazakontë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here