Popullësia e Zarbicës, gjatë viteve 1948-2021

0
Shkruan: Refik HASANI

Fshati Zarbicë është vendbanim tipik kodrinoro-malor, i tipit të shpërndarë. Zarbica kufizohet me fshatra të banuara me popullsi shqiptare me përjashtim të fshatit Drenoc i cili është i banuar nga serbët. Nga ana veriore Zarbica kufizohet me fshatin Tërstenë, në perëndim me Pribocin e në jug me Ramabuçën. Zarbica shtrihet në Malësinë e Gollakut në 42° 37′ 12″ .

Popullsia e Zarbicës për shkak të shpërnguljes së vazhdueshme ka pësuar zvoglim, nëse e marrim që nga viti 1948 numronte 1244 banorë, kurse në vitin 1971 ka numëruar 1433,banorë që është një rritje më e madhe gjatë këtyre viteve. Sipas burimt që është bërë ky grafikon në vitin 2003 ka numëruar 732, që nuk është i sakt pasi në vitin 1999, gati se janë dëbuar, shpërngulur e zhvendosur e gjithë popullsia e Zarbicës. Për vitin në fjalë ky numër nuk mundë të jetë i sakt. Në vitin 2021, kur edhe do të publikohet ky hulumtim jan (8) tetë familje që aktualisht jetojn në Zarbicë me 46 anëtarë përkatësisht banorë të Zarbicës.

/Autori është nga fshati Zarbicë/

Referenca për realizim të këtij hulumtim është bazuar: https://sq.Wikipedia.org/wiki/Zarbinca

Zarbinca – Wikipedia
Zarbinca shtrihet në Malësinë e Gollakut në 42° 37′ 12″ të gj.gj.v. dhe 21° 47′ 47″ të gj. gj. l. Zarbica është vendbanim tipik kodrinoromalor, i tipit të shpërndarë. Zarbnica rreth e përqark kufizohet me fshatar të banuara me popullsi shqiptare me përjashtim të fshatit Drenoc i…
sq.wikipedia.org

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here