Përplasjet Kamberi-Vuçiq në parlamentin serb

0

Deputeti shqiptar në Parlamentin e Serbisë, Shaip Kamberi tha se ekipi negociator i Serbisë duhet të dijë si të flasë me njerëzit fëmijët e të cilëve u vranë nga forcat serbe.
Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, iu përgjigj fjalimit të tij dhe tha se nuk mund të besonte se Kamberi nuk donte të pranonte krimet shqiptare dhe të fliste vetëm për ato serbe.

“Si anëtar i popullit shqiptar, unë shoh një perspektivë në BE, por edhe në normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë. Formula për bashkëjetesën e popujve ballkanikë është mirëkuptimi, gjithçka tjetër ka çuar në konflikte të përgjakshme. Unë besoj se dialogu i Brukselit është mekanizmi i vetëm për këtë çështje, “tha Kamberi.
“Gjuha e urrejtjes dhe riciklimi i termave nga vitet 1990 nuk kanë vend në dialog. Unë e kuptoj që Serbia përfaqëson interesat e saj, por Serbia duhet ta kuptojë që ju jeni duke negociuar me njerëz, fëmijët e të cilëve u vranë nga akrepat serbë. Sot duhet të kuptohet se pavarësia e Kosovës është rezultat i prishjes së Jugosllavisë. “tha Kamberi.

“Publiku serb duhet ta dijë se vrasjet e popullsisë shqiptare ishin kryer dhe forcat serbe të cilat kryen sulme masive dhe të organizuara ndaj shqiptarëve,” theksoi ai.

“Duhet të theksohet se satanizimi dhe fyerja e përditshme e shqiptarëve dhe e Kosovës nuk është në favor të dialogut. Deklarata e Pavarësisë nuk shkeli Rezolutën. Sot, Serbia ka probleme me fqinjët e saj, Malin e Zi, Kroacinë dhe marrëdhëniet me Shqipërinë do të varen nga marrëdhëniet me Kosovën, ” tha Kamberi.

Ai pohoi se Serbia po punon sistematikisht në margjinalizimin e pakicave shqiptare dhe shprehu atë si një kundërshtim.

të gjitha këto adresimi Kamberi i bëri në seancën e Kuvendit të Serbisë, ku presidenti i këtij vendi po raportonte për raundin e fundit të dialogut Kosovë-Serbi.

Aleksandër Vuçiç tha se “Kamberi duhet të jetë i drejtë dhe të pranoi se nuk ishin vetëm serbët që kryen krime” dhe se ai nuk mund të pajtohet me këtë.

“Ju gjithmonë trokitët në derën e hapur. Unë ju dëgjova për 20 minuta dhe ju mund të dëgjoni se ne serbët nuk jemi as shenjtorë dhe as engjëj. A nuk bënë shqiptarët krime, unë kurrë nuk ju kam dëgjuar të flisni për këtë. Është e vështirë për mua të besoj atë histori”, tha Vuçiq.

“Ju përmendët që Saranda Bogujevci do të vijë, ajo mund të vijë. Ajo është një grua që kaloi ferrin e jetës. Por ajo u pranua në Beograd në 2013 për të folur për një krim të tmerrshëm kundër familjes së saj. Dhe unë kam një kundërpyetje për ju, zoti Kamberi, dhe ato janë 10 vende, “pyeti Vuçiq.

“Unë po ju pyes kush do të tregojë për krimin kundër familjes Sutakoviq, ku u vranë tre fëmijë, në mënyrë kriminale dhe së bashku me babanë dhe nënën e tyre u varrosën në mënyrë që ata të mos gjendeshin kurrë. Ata nuk mund të vijnë në Prishtinë për të treguar ti, sepse ata nuk mbijetuan, “Por ti nuk i kujtoje ata. Dallimi midis nesh është se unë gjithashtu kujtoj Saranda Bogujevcib dhe Sutakoviqët. Por unë nuk e kuptoj që ju na predikoni, derisa ju do të fshihnit çdo krim thjesht sepse është kryer nga një shqiptar “, tha Vuçiq.

“Kur keni dëgjuar diçka të keqe për shqiptarët nga ne? Unë nuk mendoj se ne jemi më të mirë se shqiptarët në asgjë. Nuk është ai që ju diktoi atë tekst që donte paqe. Dhe ai nuk donte paqe. Por Serbia është për paqen dhe kjo është arsyeja pse unë nuk do t’i kërkoj falje askujt. As Kurtit dhe as kushdo që vjen nga Prishtina,” Vuçiç tha

“Serbia kurrë nuk do të jetë e lodhur nga Kosova. Serbia mund të jetë e lodhur nga keqbërjet, politika arrogante dhe e dukshme, por Serbia kurrë nuk do të jetë e lodhur nga njerëzit e saj në Kosovë ose nga Kosova. Nëse keni menduar se ne jemi të lodhur, përgjigjja ime është se ne vetëm e bëmë atë. Por kjo tregon se kemi bërë një gabim dhe se kemi treguar entuziazëm të mjaftueshëm për të mbrojtur njerëzit tanë në Kosovë dhe ne do të punojmë edhe më mirë, “përfundoi Vuciq.

Kamberi përsëri shprehu mospajtim.

“Ju thatë që dikush po më diktonte fjalime, kështu që ju gjithashtu mendoni stereotipikisht për shqiptarët. Pra, si më perceptoni mua këtu në Beograd? Dallimi midis nesh është se ju ishit ministër në kohën kur u kryen këto krime, e unë jo”, tha Kamberi.

Vuçiç u përgjigj dhe tha se ai e dinte që ata donin ta paraqisnin atë si një kriminel, i cili ai kurrë nuk kishte qenë.

“E kuptova – ai donte të thoshte me këtë që unë isha një kriminel. Ata e dinë që unë nuk kam marrë pjesë në ngjarje të këtij lloji në Kosovë. Pse nuk u tregoni njerëzve se sa shqiptarë jetojnë në Medvegjë … , çfarë mbishkrime pashë, “Jezusi i urren serbët. “A duhet të më tregoni mbishkrime si kjo ku jetojnë serbët,” pyeti Vuçiq.

“Unë nuk ju kam njohur që nga dje, as nga pardje, dhe unë e di shumë mirë se çfarë doni. Ju interesojnë vetëm kolltuqet. Kur të na tregoni me shembullin tuaj se respektoni serbët dhe Serbinë, ju gjithashtu do të merrni respektin tonë”, u shtoi ai.

Pasoi përgjigja e Kamberit:

“Unë kurrë nuk do të isha ministër në një qeveri autoritare.”

“Jam veçanërisht i lumtur që mund të flisni kështu. Dhe më vjen keq që nuk jeni gati të vlerësoni potencialin tim demokratik, por jeni në gjendje të lavdëroni Vuk Jeremiqin,” u përgjigj sërish Vuçiq.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here