Mustafa: Ata që sot kërkojnë të tërhiqet nënshkrimi, deputetët e tyre e kanë dhënë votën për këtë Asociacion

0

Kryeministri Isa Mustafa ka komentuar kërkesën e partive opozitare për tërheqjen e nënshkrimit nga marrëveshjet e arritura së fundi mes Prishtinës dhe Beogradit, në kuandër të dialogut në Bruksel, duke rikujtuar se deputetët e tyre kanë dhënë votën për Asociacionin, me ratifikimin e Marrëveshjes së Parë me Ligj.

“Ata që kërkojnë tërheqje të nënshkrimit, kërkojnë moszbatim të Ligjit për ratifikim të marrëveshjes ndërkombëtare. Dhe rrjedhimisht, të drejtën për për të kërkuar moszbatim të Ligjit nuk e ka askush në këtë vend”, ka shkruar Mustafa në një postim në llogarinë e tij në Facebook.

Ai, po ashtu, ka ftuar opozitën për qasje konstruktive.

Ky është postimi i plotë i Kryeministrit Mustafa:

Për arsye thjesht politike opozita por edhe një pjesë e shoqërsisë civile dëshiron të adresojë përgjegjësinë te unë si Kryeministër i vendit dhe te Qeveria, për Parimet e Përgjigjitshme për Asociacionin.

Ata dëshirojnë të shlyejnë nga kujtesa se Kuvendi i Republikës së Kosovës më 27 Qershor të vitit 2013 ka aprovuar Ligjin për Ratifikimin e Marrëveshjes së Parë Ndërkombëtare të Parimeve që Rregullojnë Normalizimin e Marrëdhënieve mes Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë dhe të Planit të Zbatimit për këtë Marrëveshje.

Prej 88 deputetëve sa kanë votuar, 84 kanë votuar për këtë Ligj, 3 kanë votuar kundër dhe një ka abstenuar. Ndër ata që kanë votuar për këtë Ligj kanë qenë edhe 15 deputet të LDK-së, e cila atëherë ishte në opozitë, dhe 8 deputet të AAK-së, e cila po ashtu ishte në opozitë.

Në pikën e parë të Marrëveshjes e cila është ratifikur me Ligj me 2/3 e dyfishta të deputetëve thuhet:” Do të krijohet një Asociacion/Bashkësi e komunave me shumicë Serbe në Kosovë. Anëtarësia do të jetë e hapur për çdo komunë tjetër nëse anëtarët janë në pajtim”. Në pikën 4 të kësaj Marrëveshje thuhet: “ Në përputhje me kompetencat e parapara me Kartën Evropiane për Vetëqeverisjen Lokale dhe ligjin e Kosovës, komunat pjesëmarrëse do të kenë të drejtë të bashkëpunojnë në ushtrimin kolektiv të kompetencave të tyre përmes Bashkësisë/Asociacionit. Asociacioni/Bashkësia do të ketë vështrim të plotë mbi fushat si zhvillimi ekonomik, arsimi, shëndetësia, planifikimi urban dhe rural”. Janë edhe katër pika të tjera të cilat I destinohen Asociacionit në atë dokument. Prandaj, dua të nënvizoj se, për krijimin e Asociacionit është vendosur me Ligj më 27 Qershor të vitit 2013, jo më 25 gusht të vitit 2015.

Ata që sot kërkojnë të tërhiqet nënshkrimi, duhet ta dijnë se deputetët e tyre e kanë dhënë votën për këtë Asociacion, me ratifikimin e Marrëveshjes së Parë me Ligj. Prandaj, ata që kërkojnë tërheqje të nënshkrimit, kërkojnë moszbatim të Ligjit për ratifikim të marrëveshjes ndërkombëtare. Dhe rrjedhimisht, të drejtën për për të kërkuar moszbatim të Ligjit nuk e ka askush në këtë vend.

Unë ftoj opozitën për qasje konstruktive. Ligji vlen për të gjithë,për pozitën dhe opozitën, për qytetarët dhe për shoqërinë civile. Unë konsideroj se çdo gjë është bërë sipas Marrëveshjes së ratifikur me Ligj, është bërë sipas ligjeve të Kosovës dhe sipas Kushtetutës së Republikës së Kosovës. Por do të jetë Gjykata Kushtetetuese ajo që përfundimisht do të japë mendimin e saj.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here