Mrekullia muzikore e një një djali të verbër

0

Cole Moran lindi i verbër dhe me defekte të tjera nga lindja. Megjithatë, 12-vjeçari ka një dashuri të jashtëzakonshme për muzikën. Korrespondentja e Zërit të Amerikës June Soh na njeh me interpretuesin fenomenal të muzikës me saze.
Frankie Moran as që e imagjinonte një gjë të tillë kur lindi Cole.
“Kur lindi, nuk i dukeshin fare sytë. Më dhembi zemra kur kuptova që im bir ishte i verbër.”
Kantautori Frankie Moran thotë se i biri rrëzohej sa herë luante nëpër shtëpi dhe kapte me dorë instrumentet.
Kur Cole ishte rreth 1 vjeç, ai filloi të kapte me vesh notat e këngëve me një piano lodër.
“Pikërisht në atë kohë ne zbuluam se ai kishte shumë vesh, sepse kur i binte një note të gabuar si psh në këngën “Twinkle, Twinkle Little Star,” ai i kthehej përsëi melodisë dhe e gjente atë notë. Kështu e kuptuam se ai kishte shumë vesh muzikor.”
Instrumenti që zgjodhi Cole që t’i binte, që kur ishte 4 vjeç, ishte sazja.
“ Por ai ishte 6, ose 7 vjeç kur filloi t’i interpretonte këngët me vesh, sapo i dëgjonte.”
Cole ka probleme me shtyllën kurrizore, një sëmundje që kërkon që ai t’i nënshtrohet operacionit çdo 6-9 muaj, derisa trupi i tij të rritet plotësisht. Në tre vitet e fundit ai ka bërë 5 operacione.
Me përjashtim të javëve të para të rikuperimit pas operimit, ai interpreton çdo ditë, regjistron dhe e dëgjon përsëri regjistrimin.
“Muzika më bën të ndjehem i lumtur.”
Vitin e kaluar, dueti babë-bir doli në vend të dytë në një konkurs vjetor muzike që u zhvillua në qytetin e tyre, Berlin të Marylandit
Nganjëherë Cole intrepreton bashkë me të atin në një kafane të Berlinit. Dueti tyre quhet “Erë e verbër”.
Ai është bërë i famshëm këtu. Kohët e fundit doli edhe CD-ja me muzikën e tij.
“Është e habitshme, që kur ishte foshnje, muzika i pëlqente shumë. Është diçka e mrekullueshme, që tani ai ka diçka me se të merret në jetë, që ka për t’i pëlqyer gjithmonë.”, – thotë nëna e tij.
“Në muzikë nuk ka kufizime për të. Unë mendoj se ai ka përpara një të ardhme të shkëlqyer.”
Kur Cole të mbarojë shkollën, thotë Moran, dueti i tyre Blind Wind ka në plan të fillojë një turne në mbarë vendin./Zëri i Amerikës/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here