Lopa nuk shihet si e shenjtë vetëm në Indi, ajo shihet si simbol i Zvicrës

0

Kudo që të shkoni në Zvicër, lopa e kudogjendur mund të shihet në një kullosë idilike, si një suvenir prej druri, ose të luante në një reklamë. Kafsha e preferuar dhe ambasadori jashtë shtetit është lopa, një simbol i Zvicrës.

Nëse pyesni një zviceran se çfarë kafshe shoqërojnë me Zvicrën, lopa ka të ngjarë të jetë ndër përgjigjet kryesore.

Pavarësisht nëse fitoni jetesën prej tyre ose thjesht i shihni në rrugën tuaj për të punuar, lopët i përkasin jetës së përditshme në Zvicër. Ato janë gjithashtu një pjesë themelore e trashëgimisë së vendit për arsye historike, ekonomike dhe sentimentale.

Historikisht –  “Nëse Zvicra do të duhej të zgjidhte një kafshë kombëtare, lopa do të ishte një pretendente e fortë”, thotë Jacqueline Perifanakis. Ndryshe nga vendet e tjera, Zvicra nuk ka zyrtarisht një kafshë kombëtare. Por nëse do të ndodhte, lopa do të duhej të ngjitej kundër marmotës, dhjakut dhe Shën Bernardit, si një nga “katër të mëdhenjtë” të paraqitur nga Muzeu Kombëtar Zviceran i Cyrihut në ekspozitën e tij të vitit 2018 “Swiss Bestiary”. Në një sondazh të vizitorëve në ekspozitë, lopa doli e dyta. “Kjo është ndoshta pjesërisht sepse qentë janë kafshë shtëpiake të njohura dhe Shën Bernardi është një racë që ka origjinën në Zvicër”, shton Perifanakis, i cili kuroi ekspozitën. “Për shumë zviceranë, pamja e një lopë ngjall një ndjenjë të përkatësisë e cila është e rrënjosur në historinë tonë. Lopa ka një rëndësi historike që shkon që nga themelimi i Konfederatës Zvicerane në 1291. Në 1386, gjatë Betejës së Sempach, lopa simbolizoi luftën tonë kundër luanit Habsburg “.

Po ashtu zviceranët shprehen se lidhja historike me lopën i ka bërë ndonjëherë objekt talljeje. Zviceranët perceptoheshin si tregtarë të pasur që merreshin me bagëti dhe djathë, për të cilët ata quheshin posaçërisht ‘endacakë’ (lopë). Pastaj në shekujt 16 dhe 17, termi fitoi konotacione pozitive me respekt të shtuar për stilin e jetës shembullore të çobanit të thjeshtë.

Ekonomikisht – Tregtia e produkteve të qumështit e ka kthyer lopën në një simbol të prosperitetit ekonomik. Fermerët zviceranë filluan të eksportonin produktet e tyre të qumështit në shekullin e 18-të. “Shumë prej familjeve të vjetra siguruan jetesën dhe u begatuan nga të ardhurat nga bagëtia e tyre, veçanërisht qumështi, mishi dhe produktet e lëkurës”, thotë Blaise Maître nga shërbimi bujqësor kantonal në Valais. “Sidomos në kantonet malore, ku derisa të ndërtoheshin digat kishte pak punë”. Komunitetet krenare e përjetësuan burimin e prosperitetit të tyre në artet dhe zanatet lokale. Atshtë në këtë kohë që lopa u shoqërua me traditën e Poya, drejtimin e bagëtive deri në kullotat alpine verore, dhe bëri debutimin e saj si një lodër tradicionale për fëmijë prej druri.

Sot, rëndësia e lopës në bujqësinë zvicerane po rritet. “Lopët janë kafshët më të rëndësishme. Ato përbëjnë mbi 50% të gjithë bagëtisë së shitur”, thotë Matthias Schelling, i cili kryeson komitetin ekzekutiv të Shoqatës së Mbarështuesve Zviceranë të Gjedheve. “Lopa është një kafshë e bukur për t’u parë, krahasuar me derrin, për shembull. Lopët vlerësohen për pamjen e tyre të butë, si dhe produktet që rrjedhin nga qumështi i tyre. Nëse nuk do të kishte lopë, nuk do të kishte qumësht, djath , çokollatë “.

“Në vitin 2017, prodhimi zviceran i qumështit arriti në rreth 3.4 milion ton. Pothuajse gjysma e kësaj bëhet djathë”, komenton drejtori i komunikimeve të Swissmilk Reto Burkhardt. “Zakonet tona kanë ndryshuar; ne pimë më pak qumësht por ende e konsumojmë atë kryesisht në produkte të përpunuara si djathi dhe pijet qumështore”. Industria zvicerane e qumështit gjeneron mbi 10 miliard CHF në të ardhura në vit. Me fjalë të tjera, lopa ende ka një ndikim në ekonominë zvicerane, transmeton tutje albinfo.ch.

Sepse i duam ato – “Zviceranët u pëlqejnë lopëve sepse shumë prej nesh kanë një lloj kontakti me ta. Ne kemi një marrëdhënie të veçantë me ta sepse ato zgjojnë kujtime fëmijërie, të vizitave në shtëpi ose male”, thotë Maître, vetë nga kantoni malor i Valais. “Lyoba, një këngë tradicionale e quajtur ndryshe” Ranz des Vaches “që këndohet kur lopët ngjiten në kullotat malore dhe kthehen në fusha në fund të verës më jep akoma të njëjtën gjë ngazëllimi. Po kështu luftimet e lopëve “Combat de reines”, kur bagëtitë Hérens luftojnë për të vendosur një hierarki brenda tufës, janë gjithmonë një spektakël i mrekullueshëm “.

Lopa është gjithashtu një ambasador i vlerësuar në turizëm dhe reklamim. “Nëse flisni me një të huaj për Zvicrën, orët, djathi dhe çokollata janë pjesë e bisedës”, pohon Burkhardt. Imazhi i lopës miqësore përdoret gjithashtu për qëllime marketingu nga autoritetet dhe markat e turizmit. Nuska e Swissmilk Lovely gëzon pak vallëzim çezme, kërcim skijimi dhe futboll.

Lopa ikonike zvicerane është një imazh që tërheq shumë në vend ashtu si jashtë. Dhe duke pasur parasysh 700’000 lopë të regjistruara aktualisht në vendin tonë, është një marrëdhënie që sigurisht do të zgjasë, mirë … derisa lopët të vijnë në shtëpi.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here