LDK: Shteti në krizë

0

Kryetari i Grupit Parlamentar të LDK-së, Avdullah Hoti ka mbajtur sot konferencën e rregullt për shtyp të Lidhjes Demokratike të Kosovës, që po mbahen të premteve, sikur në kohën e themeluesit të LDK-së Ibrahim Rugova. Në këtë konferencë janë trajtuar disa tema. Zyra për Informim e LDK-së, përkatësisht zëdhënësi Besian Mustafa i ka përcjellur qëndrimet e LDK-së për secilën nga temat, të cilat mund ti lexoni më poshtë:

Taksa 
 

Serbia meriton taksë shumë më të lartë se kjo që është vendosur. Por, për Qeverinë Haradinaj, taksa 100% është bërë strehimore për tu ikur problemeve. Taksa po i mbulon dështimet e kësaj qeverie: edhe grevën e arsimtarëve, edhe revokimet e njohjeve, edhe përçarjet rreth dialogut, edhe krizën e qeverisjes lokale në komunat në veri, edhe falimentimin e Telekomit, edhe rënien e investimeve të jashtme, edhe mos aprovimin e buxhetit për vitin 2019. Taksa është bërë çelës për t’i mbuluar problemet, por nuk po i zgjidh. Sa më shumë që po përkeqësohet situata në Kosovë, duke u paralizuar institucionet një nga një, aq më shumë Qeveria po insistion në taksën 100%. Përveç taksës 100%, asgjë tjetër nuk mund të ofrojë koalicioni PAN për përmirësimin e gjendjes në Kosovë. 

 

Dialogu

 

Dialogu me Serbinë kurrë nuk ka pasur më shumë paqartësi. Vetëm një gjë është e sigurtë, angazhimi i Presidentit për shkëmbim të territoreve. Sa më shpesh që ekipi negociator po shkon në Bruksel, më i paqartë po bëhet në Prishtinë. Ekipi negociator tash i ka hequr tabutë për temat që do të dialogohen në Bruksel.

 

Dorëheqjet e kryetarëve të komunave në veri

 

Qeveria me mos veprim ka krijuar rrethana në veri të vendit, të cilat i dëshirojnë kundërshtarët e shtetit të Kosovës që po angazhohen për copëtim të Kosovës. Duke mos u marrë në mënyrë institucionale me situatën në veri, Qeveria po krijon situatë të rrezikshme në aspektin ligjor dhe kushtetues. Sot, nuk dihet se kush udhëheq me ato komuna, kush autorizon shpenzimet buxhetore dhe si ofrohen shërbimet komunale kur nuk ka Kryetar të Komunës. 

 

Greva në arsim dhe shëndetësi

 

Grevat vetëm sa po thellohen. Është e qartë se Qeveria i ka shkaktuar këto greva me vendimin për dyfishim të pagës për vete. Zgjidhja është e qartë: (i) Qeveria të anulojë vendimin për rritje të pagës për vete dhe (ii) ligji i pagave të tërhiqet dhe të rishkruhet nga fillimi në konsultim me të gjitha kategoritë e punësuarve në sektorin publik. 

 

Mos akreditimi i programeve në universitete publike

 

Këshilli Shtetëror i Cilësisë nuk ka akredituar shumë programe të universiteteve publike. LDK-ja do ta analizojë këtë gjendje, që mund të sjellë destabilizim të studimeve në universitetet publike. Ne do të thërrasim në llogaridhënie Qeverinë për këtë dështim, duke mos i mbështetur universitetet në plotësimin e kërkesave për akreditim. 

 

KQZ 

 

Ende nuk janë emëruar anëtarët e KQZ-së nga Presidenti. Ne vlerësojmë se me qëllim po bllokohet KQZ-ja tash e 10 muaj.Dhjetëra të zgjedhur nëpër kuvende komunale dhe një deputet i Kuvendit të Kosovës presin të certifikohen nga KQZ-ja. Presidenti e ka obligim kushtetues këtë gjë dhe nuk mund t’i ikë. Nuk është në diskrecionin e tij të veprojë mbi baza të pazareve politike. Ai duhet të veprojë vetëm në bazë të Kushtetutës, ndryshe do të përballet me Gjykatën Kushtetuese.

 

Pazaret me buxhetin e shtetit për të qëndruar në pushtet 

Është hera e parë që nis viti pa buxhet të miratuar (përjashto vitin 2011, kur nuk ka pasur Kuvend për shkak të zgjedhjeve të dhjetorit 2010). Ky është një precedent i keq që e ka vendosur Qeveria Haradinaj në dhjetëvjetorin e pavarësisë. Fatkeqësisht, koalicioni PAN po e përdor buxhetin e qytetarëve për pazare politike me PSD-në, vetëm për të qëndruar në pushtet.m

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here