Kurti: Mustafa e ka kuptuar që porsa vure nënshkrimin te nënshtrimi ndaj Beogradit nuk të nguc ‘drejtësia’ në Kosovë

0

Lideri i lëizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, ka thënë se kryeministrit të Kosovës, Isa Mustafa, i ngutet që të nënshkruajë marrëveshje me Serbinë, sepse e ka hetuar që duke e bërë një gjë të tillë, i shpëton drejtësisë në Kosovë për dosjet e korrupsionit që i ka sa ka qenë kryetar i Komunës së Prishtinës e të cilat i ka deponuar subjekti që e drejton Kurti.

Më poshtë Fjala e Albin Kurtit në konferencën e sotme për medie lidhur me dialogun në Bruksel mbajtur më 11 shkurt 2015

Thaçi e Mustafa janë bërë zëvendësa të njëri-tjetrit pa qenë asnjëri prej tyre kryeministër. Ose, për të qenë më të saktë, në televizionet kosovare ata janë të dy kryeministra, mirëpo jashtë tij asnjëri nuk është kryeministër – janë futur në senduiç midis Qeverisë së Serbisë që i pret në Bruksel dhe Listës Serbe që i pret në Prishtinë.

 

Prandaj, atë që Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama ia tha Vuçiqit në Beograd, Mustafa e Thaçi nuk guxuan t’ia thonë as Jabllanoviqit në Prishtinë.

 

Pesë muaj më parë, në Marrëveshjen e 10 shtatorit 2014 midis LAN-it dhe VETËVENDOSJE!-s për një kurs të ri të shtetit, Mustafa ka nënshkruar që është për “dialog cilësor, parimor, të përgatitur mirë, të orientuar dhe të fokusuar në çështjet me interes për Republikën e Kosovës, duke u bazuar në parimin e reciprocitetit dhe respektimin e ndërsjellë të sovranitetit dhe të integritetit territorial. (…) Çështjet që do të dialogohen dhe korniza e dialogut (…) do të miratohen në Kuvendin e Republikës së Kosovës”. E të mos flasim për atë që ai u pat zotuar se rezultatet e dialogut të deritanishëm duhet të vlerësohen përmes një komisioni hetimor parlamentar.

 

Meqenëse po thuhet që kemi Qeveri të re, atëherë a nuk është dashur të kemi edhe debat të ri në Kuvend për dialogun, edhe rezolutë të re para se të shkohet në Bruksel? Për dialogun që rezultoi me marrëveshjen Thaçi-Daçiq është dashur të kemi Komision hetimor parlamentar e deri te shqyrtimi nga Komisioni i Venedikut e jo thellim të asaj marrëveshje siç u bë dje.

 

Pasi që Thaçi me Daçiqin para dy vjetësh e ndanë policinë në Kosovë, dje Mustafa me Vuçiqin e ndanë edhe gjyqësinë e prokurorinë. Por, a ka mundur Mustafa të flasë me Vuçiqin për gjyqësinë në Preshevë, Medvegjë e Bujanoc? Sigurisht që jo. Atëherë, ku mbeti parimi i reciprocitetit që Mustafa e ka nënshkruar me 10 shtator 2014? Ku mbeti respektimi i ndërsjellë i sovranitetit dhe integritetit territorial që Mustafa e ka nënshkruar me 10 shtator 2014?

 

Marrëveshja e Brukselit e 19 prillit 2013 midis Thaçit dhe Daçiqit, i vuri themelet e pushtetit të Asociacionit të komunave me shumicë serbe, si një instancë e ndërmjetme midis pushtetit lokal dhe qendror, duke konceptuar dhe juridizuar si territorin po ashtu edhe popullsinë e tij.

 

Territori – Marrëveshja e Brukselit e ka njohur një territor i cili në kuptimin administrativ të legjislacionit të Kosovës ka qenë inekzistent. Pra, territori i cili theksohet me kufijtë administrativ të katër komunave të veriut paraqet bërthamën e bashkimit të komunave me shumicë serbe. Ky bashkim nuk ka qëllim funksional, por ka qëllim konstituiv. Qëllimi është konstituiv sepse po definohet territori si element kryesor për përcaktimin e kompetencave territoriale të bashkimit të këtyre komunave. Ky territor i spastruar nga popullsia shqiptare ose me pjesëmarrje të papërfillshme të saj është ndryshim i gjendjes faktike në terren dhe kjo vërteton përpjekjet e strukturave paralele të Serbisë për vite me radhë që në territorin e caktuar të ndërlidhet edhe pushteti administrativ i cili më vonë do të merr formën dhe elementet e shtetësisë brenda Republikës së Kosovës.

 

Popullsia e përhershme – Formalizimi i identifikimit të komunave të veriut si komuna serbe është në funksion të perceptimit që në këtë pjesë të territorit të Republikës së Kosovës jeton një popullsi e përhershme me përkatësi të caktuar kombëtare. Kjo vërtetohet edhe me Marrëveshjen e Brukselit e cila bashkimit të komunave me shumicë serbe ia njeh mbikëqyrjen e plotë mbi zhvillimin ekonomik, shëndetësinë, arsimin dhe planifikimin hapësinor. Me ushtrimin e kësaj kompetence, pushteti i bashkësisë së këtyre komunave mirëmban gjendjen e ndryshuar demografike, madje mundëson që edhe më tej të ndryshohet ajo në të njëjtin drejtim. Ata pak shqiptar sa kanë mbetur për të jetuar në territorin e këtyre komunave, do të jenë nën mëshirën e strukturave të këtij bashkimi që sajon bashkësinë serbe.

 

Qëllimi i Asociacionit është t’i bashkojë Graçanicën, Shtërpcën e komunat e tjera në jug të Ibrit me veriun e Kosovës. Kur Vuçiqi ishte në Graçanicë para një muaji tha që nuk ka serbë të jugut e të veriut, ata janë bashkë. Pikërisht bashkësia e komunave me shumicë serbe e realizon këtë.

 

Në anën tjetër, qeveria e Kosovës po e pranon një entitet serb brenda Kosovës së pavarur të cilën Serbia vazhdon të mos e pranojë. Jemi në prag të shënimit të shtatë vjetorit të shpalljes së pavarësisë, por me këso marrëveshjesh nuk bëhet shtetndërtimi në Kosovë por realizohet formula e Serbisë: ‘më shumë se autonomi, më pak se pavarësi’ për Kosovën.

 

Shtrohet pyetja, pse Mustafa po ngutet ta vë nënshkrimin në marrëveshje me Serbinë? Arsyeja është sërish e njëjtë: 70 dosjet në prokurori për krimin urbanistik në Prishtinë. Mustafa e ka kuptuar që porsa vure nënshkrimin te nënshtrimi ndaj Beogradit nuk të nguc ‘drejtësia’ në Kosovë. Pra, kur pajtohesh (politikisht) me Beogradin, fiton imunitet (për korrupsionin) në Kosovë!

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here