Kongresistja e parë amerikane me mbulesë, lejohet të betohet me dorën mbi Kuran

0

23 vjet pasi e braktisi një kamp refugjatësh në Kenia të Afrikës, Ilhan Omar u bë kongresistja e parë amerikane me mbulesë. Për të u ndryshuan edhe rregullat e betimit. Ajo u lejua të qëndronte në sallën e Kongresit me veshje fetare dhe u betua duke vënë dorën mbi librin e shenjtë të myslimanëve, Kuranin.

Para betimit të saj, në SHBA ekzistonte një ndalesë 181-vjeçare për vendosjen e mbulesave të ndryshme në kokë. Sidoqoftë, kongresistja thotë se një gjë të tillë ia lejon neni i parë i kushtetutës amerikane. “Askush nuk ma vë këtë mbulesë në kokë, unë e vendos atë. Është zgjedhja ime dhe kjo mbrohet me nenin e parë të kushtetutës. Kjo nuk është ndalesa e fundit për të cilën unë do të punoj që të hiqet”, tha Omar.

Ajo është anëtare e Partisë Demokratike të SHBA-së. Për herë të parë, në Kongres janë zgjedhur 102 gra, në mesin e të cilave ka gra myslimane, gra me prejardhje nga Amerika Latine dhe Afrika. Në ceremoninë e betimit morën pjesë edhe shumë familjarë të të zgjedhurve të popullit, në mesin e të cilëve kishte edhe fëmijë. Përpos Ilhan Omarit, një myslimane tjetër që ka fituar mandat është edhe Rashida Tlaib, shkruan “The Guardian”, transmeton Gazeta Express.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here