Kampi i Aushvicit i filmuar përmes një droni (video)

0

Që prej vitit 1996, në Gjermani përkujtohen më 27 janar viktimat e nacional-socializmit. Në këtë ditë, në vitin 1945, ushtarët sovjetikë patën çliruar të burgosurit e kampit Aushvic. Zgjedhja e kësaj date për të shënuar këtë përkujtim ndërkombëtar, është bërë duke u nisur nga fakti se pikërisht më 27 janar të vitit 1945 u çlirua kampi më i tmerrshëm i shfarosjes së hebrenjve gjatë Luftës së Dytë Botërore, kampi i Aushvicit, i vendosur në Poloni. Paradoksalisht, kampi u çlirua nga ushtria e një shteti po aq brutal sa edhe Gjermania naziste e Hitlerit. Kjo ishte Armata e Kuqe e Stalinit, i cili për dallim nga Hitleri, që vriste në emër të luftës së racave, bënte të njëjtën punë të pistë në emër të luftës së klasave.

Sot janë më shumë se një milion e 300 mijë veta, që në harkun e një vitit vizitojnë Muzeun e Aushvicit, më shumë se ata që shkojnë për të parë të gjitha vendet që lidhen me këtë periudhë të marrë së bashku. Nga këta, 550 mijë janë polakë, ndërsa të tjerët vijnë nga vende të ndryshme të botës. Studentët janë ata që përbëjnë 2 të tretat e vizitorëve. Këto statistika janë të rëndësishme, sepse numri i vizitorëve që prej vitit 2001 është në rritje të vazhdueshme. Në ish-kampet e përqendrimit vijnë edhe 35 mijë koreanë, 8 mijë japonezë, më shumë se 10 mijë kinezë dhe singaporez në vit.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here