Ja përse hamë tortë dhe fryjmë qirinjtë për ditëlindje

0

Në ditëlindje hahet tortë dhe fryhen qirinjtë e ndezur. Por a dini arsyen e kësaj?

Në Egjiptin e lashtë, festat e ditëlindjes ishin ekskluzive për mbretërit. Ky zakon u transferua te grekët, të cilët festonin ditëlindjet e perëndive të tyre. Festa më e njohur ishte ajo e perëndeshës Artemis, ku çdo ditë të gjashtë të muajit, një tortë e zbukuruar me qirinj të ndezur ishte pjekur për ta adhuruar atë. Më vonë, rituali u bë gjithashtu pjesë e festimeve të ditëlindjes së heronjve, fisnikëve dhe aristokratëve grekë.

Ka histori që thonë se tradita filloi në Gjermani gjatë shekullit të 18-të, për të festuar ditëlindjet e fëmijëve si një mënyrë për të mbrojtur shpirtrat e fëmijëve. Disa të tjerë pohojnë se fryrja e qirinjve vjen nga një kult që lidhet me perëndeshën Artemis, në Greqinë e lashtë, për të përkujtuar lindjen e saj.

Mënyra e festimit të një ditëlindje ka ndryshuar sipas kulturave dhe kohërave. Sidoqoftë, të gjithë kanë një format të ngjashëm, që është vendosja e një ose disa qirinjve mbi një tortë ose një mezeje të lehtë. Numri i qirinjve përfaqëson numrin e viteve të jetuara nga personi që nderohet, i cili duhet t’i fryjë ato për të përmbushur një dëshirë ose për t’i dhënë fund festimit.

Në të kaluarën, ëmbëlsira gatuheshin për ditëlindjet e disa kategorive të njerëzve.

Përdorimi i ëmbëlsirave të ditëlindjes ishte i zakonshëm në Romën e Lashtë, por ato u paraqitën në formën e një torte të sheshtë, rrethore. Vetëm në shekullin e 15-të, në Gjermani, furrat e bukës filluan të prodhonin ëmbëlsira me një shtresë për të festuar ditëlindjet e klientëve.

Gjatë shekullit të 17-të, ëmbëlsira me shumë shtresa dhe krem u shfaqën për njerëzit nga klasat e larta. Pas revolucionit industrial, prodhimi i tij u përhap në të gjitha klasat shoqërore. Dhe në mesin e shekullit të 19-të, ajo u bë pjesë e festimeve të ditëlindjes në disa vende evropiane.

Rituali i djegies së qirinjve mund të shoqërohet me rite të caktuara antike, të cilat përdornin zjarr për të larguar shpirtrat e këqij. Mendohej se këta shpirtra i vizitonin njerëzit gjatë ditëlindjeve të tyre, kështu që atyre u duhej t’i argëtonin me gëzim dhe të bënin zhurmë për t’i mbrojtur nga të gjithë shpirtrat e këqij.

Gjermanët miratuan duke fryrë qirinj në ditëlindjet e fëmijëve për të mbrojtur shpirtrat e tyre.

Në Gjermaninë e shekullit të 18-të, zakoni i fryrjes së qirinjve për të festuar ditëlindjet e fëmijëve u bë i përhapur. Sa herë që një fëmijë bëhej një vjeç më i madh, ai ose ajo merrej në një hapësirë të ngjashme me auditorin në mënyrë që të rriturit t’i mbronin ata nga shpirtrat e këqij.

Ekziston edhe një libër nga 1753, i cili përshkruan se qirinjtë ishin vendosur, ndezur, në skajet e një torte, duke rrethuar një qiri të vetëm të futur në qendër.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here