Ja kush janë ish-ministrat e arrestuar në Serbi për korrupsion

0

Policia serbe mbrëmë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit financiar ka arrestuar 79 persona, përfshirë një ish-ministër, dy zëvendësministra, disa kryetarë të komunave të tanishme, ish-kreun e agjencisë qeveritare, drejtorin e një publiku të gjerë, por edhe një numër të biznesmenëve të ndërmarrjeve private, transmeton Indeksonline.

Këtu janë disa nga emrat e të arrestuarve:

Slobodan Milosavljeviç, ish-ministri i Tregtisë

Slobodan Milosavljeviç, në publik është i njohur si politikanë dhe ministër i Tregtisë, turizmit dhe shërbimeve në qeverinë e Mirko Cvetkoviq. Ai u lind më 19 nëntor 1965 në Beograd. U diplomua dhe mori doktoratën e tij në Fakultetin Ekonomik në Beograd. Ai filloi karrierën e tij në Institutin për Studimin e Tregut (IMR) në Beograd. Që nga viti 1996 ai ka shërbyer si Drejtor i Qendrës për Studimin e Tregut dhe Analiza Makroekonomike. Nga viti 2001 deri 2004 ai ishte ministër i Tregtisë, turizmit dhe shërbimeve në qeverinë e parë demokratike të Republikës së Serbisë.
Institucioni i Kontrollit Shtetëror ka ngritur akuzë kundër Milosavljeviç për keqpërdorim të parave nga buxheti kombëtar për 2008, transmeton Indeksonline.

Zheljko Zunic, një biznesmen dhe pronar i Beohemija

Zunic u lind në vitin 1969, dhe në të bërit biznes është e angazhuar në më shumë se 20 vjet. Pronari i sistemit të biznesit Beohemija është i përbërë nga disa fabrika dhe ndërmarrje, përfshirë kompaninë e vjetër kozmetike në “Dahlia” Ballkanit. Ai është i martuar dhe ka dy fëmijë. Ndaj tij banka Recall, Alfa dhe Vojvodjanska kanë paraqitur ankesë penale në Prokurorinë e Lartë, shkruan Kurir, transmeton Indeksonline.

Zoran Shçepanoviq, president i FK Vojvodinës

Shçepanoviq për President i Bordit të Vojvodinës është zgjedhur në qershor të vitit të kaluar. Ai është pronar i agjencisë së marketingut “Maxim & Co” dhe bashkë-pronar i anijes “Skipper”.

Zorana Markoviç, ish-drejtoresh e Agjencisë për luftën kundër korrupsionit

Markoviq, ish-drejtoresh e Agjencisë shtetërore për luftën kundër korrupsionit është shkarkua në nëntor të vitit 2012 nga kjo pozitë, juriste me profesion ka punuar në organet shtetërore administrative, si dhe OJQ-të ndërkombëtare dhe kombëtare. Ajo ka punuar në zyrën e Kryetarit të Këshillit Ekzekutiv të qytetit të Beogradit, si Zyrtare Ligjore në Drejtorinë për Çështje Pronësore të qytetit të Sekretariatit të Beogradit për Financa.
Dhjetë vjet më parë ajo ishte këshilltare e Ministrit dhe Shefe e kthimit në Ministrinë e Financave të Serbisë. Ajo ka qenë e angazhuar në reformën e administratës shtetërore, dhe ka punuar si asistente e përhershme ligjore në Ministrinë e Drejtësisë në ambasadën amerikane në Beograd.

Milenko Mila Jezdimirović, ish-këshilltare e Daçiqit dhe drejtoresh e kompanisë së sigurimeve Dunav

Jezdimirović në prill 2009 u zgjodh njëzëri si drejtoresh e përgjithshme e sigurimeve Dunav. Ajo ka punuar 25 vjet në ministrinë e Financave, si dhe kaloi 7 vjet në industrinë bankare. Ajo është e martuar dhe nënë e dy fëmijëve. Njoftimet e medieve serbe thonë se ajo ishte këshilltare e Ivica Daçiqit, transmeton Indeksonline.

Radoslav Vujaçiç, ish-drejtor i plehrave dhe Zëvendës Drejtori i Përgjithshëm i Srbijagasa

Kundër Vujaçiq janë ngritur kallëzime penale për shkak se ai tashmë është duke vuajtur një dënim me burg. Vujaçiq është ish-kryetar i Bordit të “Azotara” nga Pançevo, u arrestua me 11 qershor 2013 me dyshimin se ka marrë pjesë në shitjet e paligjshme të 70.000 ton plehrave minerale, të cilat dëmtuan buxhetin serb nga më shumë se 4.5 milion euro.
Një pjesë e rëndësishme e karrierës së tij profesionale është shpenzuar duke punuar në Këshillin Ekzekutiv të Kuvendit të Vojvodinës, ku ai kaloi 18 vjet. Nga posti i IVV shkon në postin e Ndihmës Drejtorit të Përgjithshëm të Administratës Tatimore Republikane apo Drejtori i Qendrës Rajonale për Vojvodinën. Pas kësaj, ai themeloi një agjenci private.

Mediat në Serbi kanë raportuar se në mesin e të arrestuarve është edhe Sekretari për urbanizëm dhe ndërtimtari në Beograd, Nenad Komatina, Dushan Protic ish-ndihmësi i ministrit të tregtisë, turizmit dhe telekomunikacionit, Dobrivoje Sudžum, ish-ndihmësi i ministrit të Tregtisë Milosavljevic, Zoran Radoman sekretar krahinor për financa, Radmila Spasic, presidenti UO Delta investim, Irmenji Ferenc ish-kryetar i Ada, Zoltan Bilicki Kryetari i Bashkisë së Ada, dhe të tjerët.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here