Gjykata Speciale s’e cenon rendin kushtetues

0
Presidentja Atifete Jahjaga ka thënë se pas konstituimit të institucioneve të reja, pas gjashtë muajve bllokadë institucionale, Kosova ka pasur rënie dhe ngritje, si dhe zhvillime sa të mëdha, po aq të rënda që kanë ndikuar në jetën e qytetarëve dhe në procesin e shtetndërtimit.
Në një intervistë për “Epokën e re” Jahjaga ka thënë se është e vetëdijshme se pavarësia nuk i ka përmbushur të gjitha pritjet, por ndërtimi i shtetit, sipas saj, është proces i rëndë dhe i mundimshëm, që kërkon durim.
Presidentja e vendit ka thënë se nuk duhet harruar se Kosova është ende një vend i varfër, i pazhvilluar ekonomikisht, i goditur nga fenomenet e korrupsionit dhe të krimit të organizuar. Sipas Jahjagës, institucionet e vendit janë duke bërë përpjekje të integrimit të të gjitha komuniteteve në shoqërinë tonë, në veçanti të komunitetit serb, që sot jeton në pjesën veriore të vendit. Duke folur për migrimin e qytetarëve, presidentja Jahjaga ka thënë se ky fenomen ka ndodhur si pasojë e vonesës në krijimin e institucioneve të reja. “Fakti se nuk kemi pasur institucione, ka bërë që grupe të caktuara kriminale t’i gjejnë mënyrat e veprimit dhe të përfitojnë mbi kurrizin e qytetarëve tanë, që kanë kërkuar mënyra të ikjes nga vendi i tyre. Unë kam bërë përpjekje të vazhdueshme të jem pranë qytetarëve të vendit pikërisht në periudhën më të rëndë, t’u kërkoj që së bashku ta vazhdojmë rrugën e ndërtimit të shtetit, t’u kërkoj ta kalojmë këtë fazë të rëndë dhe të besojmë së bashku në të ardhmen më të mirë, në një Kosovë të përparuar dhe të zhvilluar”, është shprehur Jahjaga. Ajo ka thënë se tani jemi në një periudhë kur na duhet ta dëshmojmë forcën e shtetit të së drejtës, “ashtu siç e duan qytetarët tanë, një shtet të zhvilluar, të përparuar, ku sundojnë rendi dhe ligji, ku të gjithë janë të barabartë përpara ligjit. Pra, një shtet ku të rinjtë tanë do ta gjejnë veten dhe perspektivën e tyre dhe nuk do të kërkojnë mënyra e rrugë të tjera për të ikur prej tij”, ka deklaruar Jahjaga.
Presidentja e vendit ka bërë me dije se për themelimin e Gjykatës Speciale duhet një konsensus i përgjithshëm shoqëror. “Neve na duhet një konsensus i përgjithshëm shoqëror për këtë çështje dhe një pajtueshmëri në shoqëri për përmbylljen e këtij kapitulli të rëndë, që do të adresojë krime të pretenduara të individëve”, ka thënë Jahjaga, duke shtuar se kjo gjykatë do të merret vetëm me rastet individuale, assesi me luftën për liri dhe pavarësi. “Gjykata Speciale do të merret me raste të veçanta, individuale, e jo me përpjekjet kolektive për liri dhe pavarësi, assesi me pastërtinë e luftës dhe të UÇK-së”, ka thënë e para e vendit. Në pyetjen nëse Gjykata Speciale e cenon rendin kushtetues të Kosovës, Jahjaga ka thënë se do të cenohej rendi kushtetues në rast se do të lejohej që një tjetër instancë ta themelonte Gjykatën Speciale, duke injoruar institucionet e vendit dhe duke funksionuar jashtë sistemit juridik të vendit.
Duke folur për sistemin e drejtësisë në vend, presidentja Jahjaga ka thënë se na duhet një sistem plotësisht i pavarur i drejtësisë në vend, i pandikuar dhe i paanshëm politikisht, me njerëz që janë profesionistë dhe që ligjin e zbatojnë në tërësi. “Pra, një sistem që nuk grumbullon lëndët për vite të tëra, një sistem që nuk bie në ndikime të ndryshme, një sistem i drejtësisë që është në funksion të qytetarit e për qytetarin. Nuk jam shumë e sigurt se e kemi ndërtuar një sistem të pavarur të drejtësisë”, është shprehur ajo.
Presidentja Jahjaga ka bërë me dije se si shtet nuk mund të ecim as në procesin e liberalizimit të vizave po qe se nuk vendosim sundimin e ligjit dhe të rendit, në çdo cep të Republikës së Kosovës. “Duhet ta kuptojmë se nuk ka shtet demokratik, të zhvilluar e të përparuar pa sundim të ligjit”, ka thënë Jahjaga.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here