Fermerja që posedon 40 mijë pula

0

Victoria Shervington-Jones me fermën e saj “Country Fresh Eggs” ka 40 mijë pula në pronësi, në shtetin e Uellsit. Victoria dhe mamanë e saj Ingrid drejtojnë biznesin.

“Ne nuk duam të shkojmë duke garuar me biznese më të mëdha, ne jemi të lumtura ashtu siç jemi,” shpjegon Victoria, e cila ka tre fëmijë të vegjël të moshës tetë, gjashtë dhe një. Burri i saj ndihmon me pulat, si dhe drejtimin e biznesit të tij të peizazhit.

“Ne jemi duke bërë para dhe jemi shumë të lumtur që po veprojmë së bashku,” shtoi ajo. Victoria thotë se ato u sigurojnë pulave një standard të lartë të mirëqenies, një mjedis pa stres në të cilin mund të vendosin vezët e tyre dhe një zonë të madhe brenda shtëpisë.
Rutina ditore fillon në 7 të mëngjesit me stafin që kontrollon dyshemetë e derdhura duke marrë ndonjë vezë “endacake” para se pulat të fillojnë t’i hanë ato. Është një fakt pak i njohur, por pulat i hanë vezët e tyre dhe “sapo t’i shijojnë ato është shumë e vështirë t’i ndalosh ta bëjnë atë”. Shumicën e vezëve i vendosin nëpër kuti në gjysmën e parë të mëngjesit dhe më pas në orën 9 të mëngjesit, pulat nxirren jasht përreth.

Një makinë e specializuar ngarkon, klasifikon dhe paketon vezët në një proces të vazhdueshëm dhe ka kontrolle të rrepta të cilësisë në mënyrë që vetëm vezët e cilësisë të paketohen dhe t’u shpërndahen klientëve. “Country Fresh Eggs” ka tre furgonë në rrugë duke rendur 5 ditë në javë midis Bridgend dhe Bristol dhe deri në Abergavenny. Rreth 40% e vezëve drejtohen në supermarketet Tesco.

Victoria është mirënjohëse që ishte në fermë në vend që të ngrihej në një apartament shumë të lartë në një qendër të qytetit në kulmin e bllokimit. Ajo shtoi: “Ne e duam jetën tonë dhe nuk kemi për çfarë të ankohemi.”

Pulat nuk janë dashuria e parë e Victoria-s – ishin lopët që e kapën vërtet imagjinatën e saj ndërsa ajo u rrit në fermën familjare në periferi të Newport. Ajo “urrente” shkollën dhe rrëmbeu çdo minutë që mundi me lopët e saj të dashura. Ajo tha: “Kam shfrytëzuar çdo mundësi për të kapërcyer shkollën dhe jam i sigurt që mamaja ime do të ishte në burg këto ditë për numrin e ditëve që kam humbur.”

Ajo e la shkollën në moshën 16 vjeç dhe shkoi drejt në shtëpi për të mjelur tufën prej 650 trupash për dy vjet para se të kuptonte se duhej të zgjeronte horizontet e saj. Ajo u drejtua për në Kolegjin Mbretëror të Bujqësisë në Cirencester ku studioi për një diplomë në bujqësi dhe menaxhim të kafshëve. Ishin lopët ato që e kthyen përsëri në fermën familjare Ty Mawr.

Ndërsa fillimisht qëndronte me lopët, babai i saj, David Shervington, kujdesej për pulat. Por ai vdiq në dhjetor 2009 nga sëmundja e neuroneve motorike. Vezët po bënin më shumë para sesa qumështi dhe kishte kuptim më të mirë financiar që Victoria të merrej me pula, edhe pse babai i saj kishte neglizhuar t’i mësonte asaj shumë për shpendët.

“Ai mendoi se do të jetonte përgjithmonë”, tha ajo. “Ai nuk na tha asgjë shumë para se të shkonte.”

Victoria u “hodh në botën e një burri” dhe iu desh të mësonte shpejt, duke lundruar në një botë ku gjithçka ishte bërë “shkollë e vjetër” dhe me një “shtrëngim duarsh zotërinjësh”.

“M’u desh pak kohë për ta kapërcyer këtë,” tha Victoria, e cila preferon më shumë të merret me bujqësi sesa të flasë për të.

Duke punuar së bashku me nënën e saj ajo nuk është kthyer më që nga ajo kohë dhe e ka rritur biznesin kështu që tani punëson 16 persona dhe furnizon 700 dyqane, hotele dhe restorante, duke filluar nga shitësit me pakicë në hotelin Celtic Manor Hotel. Në vitin 2017, ajo u votua fermerja Uellsiane e vitit.

Victoria udhëton në shkolla duke i mësuar fëmijët për ushqimin dhe bujqësinë përmes një programi të quajtur “Lopët në Tur”, ku fermerët çojnë kafshë në shkolla.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here