Asteroidi gjigant përshpejton drejt tokës, NASA planifikon raketa

0

Bennu, asteroid ka një diametër prej 500 metrash dhe do të lëshojë një energji prej 80,000 bomba atomike pas perplasjes.

Ka lajm të mirë dhe të keq për tokën. Së pari e keqja: Bennu është një asteroid masiv që mban gjurmët e tokës. E mira: Ka mbetur ende 100 vjet për të marrë masa kundërthënëse. Ekipi i Mbrojtjes Planetare tashmë po punon për të.

Sipas llogaritjeve aktuale të NASA-s , Bennu ka një diametër prej 500 metrash, peshon rreth 87 milion ton, dhe sillet rreth diellit në 100,000 km / h. Ai do të vijë shumë afër Tokës më 25 shtator 2135. Probabiliteti i Bennut që godet tokën është 1: 2700. Kjo vlerë mund të ndryshojë me kalimin e kohës përmes hetimeve të mëtejshme – për më mirë ose më keq, shkruan LN, transmeton Online.

Nëse Bennu goditi tokën, ndikimi do të lirojë një energji kinetike prej 1,200 megatonë, ekuivalente me fuqinë e 80,000 bombave bërthamore të Hiroshimës. Kjo është arsyeja pse ekziston Ekipi i Mbrojtjes Planetare, një partneritet midis NASA-s , Autoritetit të Sigurisë Bërthamore të SHBA-ve dhe Laboratorit Kombëtar Los Alamos .

Një opsion që po hulumtohet për të kursyer Tokën është HAMMER ( Misioni i Zbutjes së Asteroidit Hypervelocity për Automjetin e Emergjencave të Reagimit). Është një anije kozmike që është nëntë metra e gjatë dhe peshon 8.8 ton. Propozimi i tanishëm është që HAMMER të nisë në hapësirë ​​me një Delta IV Heavy. Pas Falcon Heavy of SpaceX kjo është raketa me ngarkesën e dytë më të lartë.

HAMMER duhet të përdoret në dy mënyra: si një dash goditës ose si një mjet transporti për një bombë bërthamore . Sipas shkencëtarëve , një shtytje e vogël mund të jetë relativisht e mjaftueshme për të penguar Bennun nga rruga e përplasjes. Një ndryshim i tillë minimal i kursit nuk duket të jetë i mjaftueshëm.

Shkencëtarët kanë llogaritur se do të duhej të paktën 7.4 vjet për të shtyrë Bennu . Kjo përfshin kohën e ndërtimit për anije kozmike, planifikimin e misionit dhe kohën e fluturimit në asteroid . Sa më gjatë që prisni, aq më e vështirë do të jetë ndikimi i kursit të Bennu.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here