Ronaldo, kampion në gjakftohtësi

0

Gjakftohtësia është thelbësore gjatë ndeshjeve të futbollit. Lojtari më i mirë i Juventusit, Cristiano Ronaldo duket se është ‘imun’ ndaj presionit, ndërsa performancat e një kampioni tjetër të madh, Neymar, të Paris Saint-Germain, ‘po shkatërrohen’ nën peshën e tensionit. Kjo është vërejtur nga një studim i Universitetit “Ku Leuven” në Belgjikë dhe nga kompania “SciSports”, rezultatet e të cilave janë paraqitur në Boston në konferencën MIT të “Sloan Sports Analytics”. Lojtarët e futbollit shpërblehen bujarisht për talentin, por shpesh kërkohet të luajnë nën një presion të madh mendor.

Shpëtimi i portës, goli vendimtar me një penallti, asist perfekt për qëllimin fitues: veprimi i duhur nganjëherë mund të jetë me vlerë prej miliona eurosh. Hulumtuesit analizuan rreth 7,000 ndeshje në 7 veprimtari për të parë se si veprojnë lojtarët nën presion. “Ne kemi zhvilluar një model, – thekson Jesse Davis, – që përdor makinën automatike për të vlerësuar shumën e presionit mendor të përjetuar nga lojtari në posedim të topit. Modeli analizon se si vepron nën presion. Supozoj se loja është ndërprerë në ‘89 dhe një lojtar vendos të provojë të shënojë në vend të kalimit të topit. Modeli do të analizojë nëse ishte një vendim i mirë, nëse goditja ishte ekzekutuar mirë dhe se si ndikoi në rezultatin përfundimtar”.

Disa parametra janë të rëndësishëm: nëse ndeshja është në shtëpi ose jashtë fushe, nëse rezultati do të ketë një ndikim të madh për sezonin. Por në përgjithësi, a është një gjë e mirë për lojtarët që të veprojnë më mirë kur ata janë nën presion? Sipas hulumtuesit SciSports Jan Van Haaren, nuk ka asnjë përgjigje të qartë. “Situata ideale, – vëren ai, – është se ata kanë një performancë të qëndrueshme, pavarësisht nga presioni. Analizat tregojnë se Cristiano Ronaldo nuk ndikohet nga presionet, performancat e tij janë konstante, ndërsa Neymar merr vendime më të këqija”. Sergio Agüero, i Manchester City, duket të shkëlqejë nën presion, ndërsa nuk është kështu për një sulmues tjetër të madh, Luis Suárez të Barcelonës.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here