Ramë Bllaca, heroi kundër shpërnguljes së shqiptarëve

0

Shkruan: Jahja Lluka

Me rastin e 80- vjetorit të vrasjes së patriotit Ramë Bllaca, në pritë nga UDB-ja serbe më 1937

Politika shoveniste e Beogradit për zbrazjen e trojeve shqiptare nga popullata vendase përmes dhunës sistematike, presionit të madh në të gjitha format, kishin bërë që politikan e udhëheqës së kohës të viheshin kundër kësaj politike shoveniste serbe për shpërnguljen e shqiptarëve drejt Turqisë.

Pjesëmarrja aktive në luftëra dhe ngjarje tjera kundër turqve e serbëve e kishte bërë Ramë Bllacën një prej udhëheqësve më të dashur popullor, jo vetëm në rajonin nga vinte, Therandën, po edhe më gjerë.
Politikan i patundur, me një urtësi dhe intelegjencë të pa shoq, Ramë Bllaca arriti që në vitin 1921, të bëhet deputet për krahinën e tij, në kohën e qeverisë së Nikolla Pashiqit. Më parë ishte kishte kryer edhe pozitën e kryetarit të komunës në Duhël.

Për të tani kishte filluar një front i ri, pavarësisht akuzave që i bëheshin herë pa here nga serbët, ai tani kishte krijuar një emër e reputacion të madh në sytë e popullit dhe nuk ishte lehtë të rrënohej.
Si i ri dhe aktiv, Ramë Bllaca me bashkëpunëtorë nuk ishte ndal asnjëherë, por me armë në dorë ishte treguar një luftëtar i pakompromis, por edhe si organizator e udhëheqës i shkëlqyeshëm.

Ai ishte shumë aktiv në luftën kundër serbëve, në vitet 1913-1915, pastaj kundër bullgarëve gjatë viteve 1915-1918. Të udhëhequr nga ai, luftëtarët shqiptar zhvilluan luftëra të ashpra kundër serbëve e bullgarëve, duke ju shkaktuar edhe humbje të mëdha.
Fillimi i kolonizimit të Kosovës nga ana e kolonëve serb, nën pretekstin e reformës agrare, pasoi me dëbime dhe shpërngulje masive e që shpesh rezultonin edhe me vrasje të qytetarëve të pafajshëm shqiptar, e gjeti Ramë Bllacën si deputet të Kuvendit të Qeverisë së Nikolla Pashiqit. Ikja e mijëra njerëzve drejt Turqisë ishte e papranueshme për Bllacën.

Ai si deputet duhej doemos të vendosej në krye të lëvizjes kundër shpërnguljes, dhe këtë e nis me një shembull personal, në vlugun e shpërnguljeve ai thërret qindra mysafirë dhe nisë ndërtimin e një shtëpie. Njerëzit filluan të mendonin ndryshe, filluan të thonin “Ramë Bllaca nuk është i padijshëm,ta ndërtojë shtëpinë sot e nesër ta lërë shkretë e të shkojë në Turqi. Kujdes se i merrni në qafë fëmijë. Ju e dini se turqit gjithmonë kanë qenë armiq për ne, e tash kur u bënë miq! Kush e lëshon vatanin bën mëkat të madh dhe gabim të hatashëm!’’

Menjëherë pas kësaj, ai gjatë punimeve të një seance të parlamentit në Beograd, kur qeveria i paraqiti parlamentit Konvetën, ai demostroi në mënyrën më të shkëlqyer trimërinë dhe patriotizmin e tij, duke kundërshtuar konventën dhe duke votuar kundër.
Por kulmi ishte kur i japin dokumentin ta nënshkruaj, Ramë Bllaca u ngrit në këmbë dhe bërtiti ’’JO!’’, dhe e grisi dokumentin në mes të parlamentit, në sy të deputetëve.

“Jemi në tokën tonë,në të drejtën tonë. Sa mund ta shkulni Kosovën e ta çoni në shkretëtirat e Anadollit, aq mund ta shkulni këtë popull nga kjo tokë e larë me gjak| – tha ai para deputetëve serb.
Por, akti i grisjes së Konventës serbo-turke në parlamentin Jugosllav, Ramë Bllacës i kushtoi me jetë, duke mos mundur ta pranonte këtë akt trimërie e patriotizmi UDB-ja jugosllavo-serbe, kishte planifikuar gjithçka, dhe në orët e mbrëmjes së asaj dite, derisa po kthehej nga Beogradi, në hyrje të fshatit të lindjes së tij Bllaca, fshat i komunës së Suharekës, vritet në pusin e ngritur nga UDB.
Duhet të mos harrohet se në momentet më të vështira dhe të duhura, Ramë Bllaca, gjithnjë e kishte krah të djathtë edhe deputetin tjetër shqiptar, Sherif Vocën nga Mitrovica.

Shoqata për Kthimin e Shqiptarëve të Shpërngulur nga Trojet e Veta, në shenjë nderimi dhe respekti për jetën dhe veprën e patriotit Ramë Bllaca, në fillim të viteve 1990, në një tubim madhështor, ka ngritur bustin e patriotit në fshatin e tij të lindjes në Bllacë, në oborrin e Xhamisë së fshatit, kurse me kërkesë të Shoqatës, shkollës së fshatit ju vu edhe emri i patriotit Ramë Bllaca.

Gjithashtu kjo Shoqatë, ka kohë që ka kërkuar nga Institucionet komunale të Mitrovicës gjetjen e një hapësire për vendosjen e bustit të bashkëpunëtorit të Ramë Bllacës, patriotit Sherif Voca, por kërkesa e Shoqatës me vite të tëra ende ka mbetur pa u miratuar nga ana e Komunës së Mitrovicës.
Jeta dhe veprimtaria e tij atdhetare është shumë e gjerë. E shtrirë në shumë dekada, rrezatuese edhe pas vdekjes së tij fizike.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here