Profesori Hawking jetoj 50 vite më shumë sesa parashikuan mjekët

0

Fizikani i famshëm britanik Stephen Hawking vdiq në moshën 76 vjeç në shtëpinë e tij në Kembrixh.

Hawking ishte një i diplomuar i fizikës në Oxford, dhe më pas me një teori relativiteti mori një doktoraturë në Kembrixh, ku vazhdoi karrierën e tij akademike.

Përveç punës së tij shkencore, Hawking shokoi njerëzit me refuzimin e tyre për t’iu dorëzuar një sëmundje të rëndë, transmeton gazeta Express.

Domethënë, në moshën 22 vjeçare, ai u diagnostikua me një sëmundje e rrallë neuromotor – ALS, ose sëmundja e Lu Gerig, dhe mjekët parashikuan se do të jetonin vetëm disa vjet.

Profesori ia doli dhe jetoj edhe 50 vite më shumë sesa ata parashikuan.

Puna e tij e jetës paraqet një fitore të jashtëzakonshme mbi aftësinë e kufizuar fizike.

Hawking filloi studimin teoria e përgjithshme e relativitetit, duke vënë në dukje se teoria e Ajnshtajnit nuk shpjegon natyrën kuantike mekanike të fizikës dhe nuk është në gjendje të përshkruajnë në mënyrë adekuate gravitacionin si “vrimat e zeza” ose “zhurmë e madhe”.

Në vitin 1974, Hawking ka ardhur në një rezultat të jashtëzakonshëm se vrimat e zeza mund të lëshojnë rrezatim termik. Për shembull, në qoftë se palë thërrmijë-antithërrmijë formuar pranë horizont ngjarje, dhe vetëm një ishte brenda saj, pastaj vrimat e zeza emetojnë rrezatim termik në mënyrë efektive. Temperatura final për këtë arsye duhet të jetë i lidhur me vrimë të zezë, dhe analogjia ndërmjet mekanikës vrimave të zeza dhe termodinamikë është e vërtetë. prova indirekte për ekzistencën aktuale të vrimave të zeza në qendër të galaktikave aktive tani është ushtruar: ka disa prova që është në qendër të galaktikës sonë, Rrugës së Qumështit, vrimat e zeza.

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here