Mandatet e PD-LSI, ç’të mbjellësh do të korrësh

0

Arben Rrozhani

PD dhe LSI kanë nisur një fushatë ‘inkuzicioni’ ndaj kandidatëve për deputetë të listës pasuese, që duhet të zënë vendin e ish-deputetëve që dogjën mandatet e fituara në zgjedhjet e 25 qershorit 2017. Fushata ka për qëllim refuzimin e tyre të prerë, që të mos joshen nga oferta ligjore e KQZ-së, ftesa e shumicës parlamentare dhe presioni i diplomatëve të huaj që vendet në Kuvend të plotësohen brenda afateve ligjore. Por duket se presioni politik nga PD dhe LSI po kthehet në boomerang, ngaqë disa prej tyre sot, nesër ndoshta më shumë, do të zënë vendet në parlament, duke krijuar të ashtuquajturën ‘opozitë të re’.

Nuk do të ishte aspak risi nëse ndodh kështu, sepse edhe ata që janë në atë sallë sivëllezër politikë janë, sepse kanë dalë nga listat e mbyllura të kryetarëve. Dhe nëse ia kemi mbërritur kësaj dite, ky është shteti i tre kryetarëve të partive, të cilët vendosin për gjithçka.

Përgjegjës janë Edi Rama, Lulzim Basha dhe Ilir Meta. Listat e tyre prodhuan këtë kuvend që kemi sot, ata që janë brenda, ata që dolën dhe ata që pritet t’i zëvendësojnë.

Pakti Berisha-Rama i 21 prillit 2008 i forcoi kryetarët e partive dhe listat e tyre, e vuri shtetin në shërbim të partive, zëvendësoi sovranitetin e popullit dhe sundimin e ligjit me pushtetin absolut të kryetarëve të partive dhe sundimin e marrëveshjes së tyre, shembi Republikën dhe e zëvendësoi me një regjim hibrid të tiranisë të krimit dhe korrupsionit që quhet Partitokracia Shqiptare. Sistemit proporcional-rajonal u dha atyre autoritetin të vendosin për çdo kandidat, duke ia hequr elektoratit, që prej 11 vitesh voton vetëm për partinë, por jo për kandidatin.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here