30 C
Pristina
E diel - 20 Gusht, 2017

Histori

Historiani i njohur Jahja Drançolli, në profilin e tij në Facebook ka publikuar një fotografi për të cilën thotë se është fusha ku mund të jetë zhvilluar “Beteja e Pantinës” e vitit 1168. “Në shërbim të Emanuel I Komnenos, perandor bizantin, Tihomiri i familjes Nemanja, ishte caktuar për zhupan të...
Ky është një përkthim i pjesshëm nga libri ‘A record of eastern travel’ (Një shënim nga udhëtimi në Lindje) i autorit Aubrey Herbert, mikut më të madh të shqiptarëve, i cili në këtë vepër paraqitet me pseudonimin e tij Ben Kendim. Libri është botuar në vitin 1923 dhe kjo pjesë...
Shkrimi në vijim është i 15 prillit 1903, botuar në gjuhën frënge nga gazeta armene, «Pro Armenia». Ai ilustron bisedën mes patriotit shqiptar, Isa Boletini, dhe, sulltanit turk, Abdul Hamid. Ky shkëmbim është marrë asokohe në gazetën shqiptare, «L’Albanie», me vendodhje në Gjenevë (Zvicër). Kjo e fundit e ka siguruar...
Këta janë robërit grekë, që sipas historianit Arben Llalla, u kapën nga Ushtria shqiptare në provokacionet e gushtit 1949. Gjithsej ishin kapur 500 ushtarë të Mbretërisë greke të cilët në vitin 1956 u riatdhesuan në Greqi nëpërmjet portit të Durrësit. Këto pamje tregojnë robërit që sapo mbërritën në tokën greke dhe...
Një koleksion tjetër fotografish të vjetra për Shqipërinë, ka sjellur albanologu kanadez Robert Elsie."Kësaj radhe - Vlora dhe Berati në vitin 1900. Cilësia teknike e fotografive nuk është shumë e lartë, por mjafton për të dalluar atë që e pa fotografi vetë para 117 viteve", ka shkruar ai. Sipas tij,...
104 vjet më parë përfundoi punimet Konferenca e Londrës, në të cilën u vendos përgjysmimi i trojeve shqiptare dhe fati i Shqipërisë. Konferenca e Ambasadorëve i filloi punimet në dhjetor të 1912-s, duke vazhduar deri më 29 korrik 1913. Ajo mund të ketë qenë përcaktuese e të ardhmes së Shqipërisë mbi...
Më 4 dhjetor 1912, vetëm 6 ditë pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, u krijua Ushtria Kombëtare. Për herë të parë në historinë shekullore të Shqipërisë u krijua Ministria e Mbrojtjes Kombëtare, (Ministria e Luftës) e drejtuar nga Mehmet Deralla (Tetova) dhe Shtabi i Përgjithshëm i drejtuar nga Major Ali...
28 korrik 1914 është dita kur nisi Lufta e Parë Botërore. Austro-Hungaria i shpall luftë Serbisë pasi Serbia kundërshtoi kushtet e një ultimatumi të dërguar nga Austria më 23 korrik pas vrasjes së Arkidukës Franz Ferdinand. Lufta që njihet edhe si lufta mes Fuqive qendrore dhe Fuqive të Aleancës, ka...
Agjencia FMimages, për herë të parë publikon fotografi të ushtarëve serbë të vrarë në betejë e Galicës në Drenicë në vitin 1924. Por, marshimi i ushtrisë pushtuese serbe, i filluar natën nga Mitrovica në drejtim të Pejës, me të arritur në fshatin Vojtesh, do të kthehej në drejtim të Galicës...
Gjatë sesionit të 45-të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në New York, presidenti i Shqipërisë kishte mbajtur një fjalim në mbështetje të shqiptarëve të Kosovës, por i cili kishte nxitur reagimin e presidentit të Jugosllavisë, Borisav Joviq. Gjatë fjalimit në APKB, Alia kishte thënë: “Shqiptarët në Jugosllavi që përfaqesojnë...