15 C
Pristina
E enjte - 22 Mars, 2018

Analizë

Telenovelat turke si mjet influence

Shkruan: Blendi Lami Telenovelat turke janë shndërruar tashmë, për një pjesë të konsiderueshme të popullatës shqiptare, ndër zgjedhjet e para të telespektatorëve. Për audiencën tonë, në pamje të parë, janë thjesht “ushqim argëtues artistik”, ndërsa për Turqinë zyrtare ato janë pjesë e një strategjie të stërholluar të diplomacisë publike turke. Pas...
Shkruan: Jakup Krasniqi Ka pasur përpjekje që shpërthimin e demonstratave të vitit 1981 në Kosovë t’i lidhin me spontanitetin apo me kushtet jo të mira të studentëve në mensën e tyre, t’i lidhin me këtë e atë shërbim të huaj, të këtij apo atij vendi, gjithnjë me qëllimin për të...

Njëherë edukata, pastaj arsimi

BRIKENDA REXHEPI Kur dëgjon shprehjet në Kuvend dhe e sheh agresivitetin nënçmues e joargumentues... ashtu siç shkolla nuk të mëson, e përjeton ironinë e situatës: njerëz politikë, pa edukatë elementare, sot marrin vendime për arsimimin e potencialit të Kosovës. Mjafton ta shikosh videon e seancës të së mërkurës për ta kuptuar...

Çoroditja politike

Shkruan: Rexhep Qosja Kremtimi i Ditës së Pavarësisë së Kosovës, 17 shkurti, kaloi, por dekoratat, që, zakonisht, kurdo e kudo, jepen brenda një dite, vazhdojnë të jepen! Dekoratat, që në Fjalorin e Shqipes së Sotme quhen edhe medalje, janë mjete, prej lëndëve më të shtrenjta a më të lira, me të...
Shkruan: Arben Manaj Deklarata kërcënuese e “Mr. Konjakut” evropian, “të uritur” në Tiranë, Zhon Klod Junker, se Shqipëria, do duhet të zgjidhë çështjet territoriale me Greqinë, përpara se t’i hapet drita jeshile për në BE, zor se nuk sinjalizon aplikimin e një doktrine diplomatike të rrezikshme nga BE-ja, sipas së cilës,...
Shkruan: Jakup Krasniqi Politika e Serbisë përmes Daciqit, jo për herë të parë po e kërkon një Asociacion, Bashkësi të komunave serbe në Kosovë, që në fakt është një nivel i pushtetit për serbët e Kosovës, i cili nivel nuk parashihet as në Dokumentin Gjithëpërfshirës të Vjenës e as në...
Letër presidentit Thaçi I dashur President, z. Hashim Thaçi I vetëdijshëm për mundësitë e mëdha që kjo letër të mos arrijë fare te Shkëlqesia Juaj, që në fillim dua t’i sqaroj dy gjëra, për të cilat mund të kritikohem potencialisht: 1. Si qytetar i Kosovës dua të besoj që listën e...
Bahri Bivolaku Dhjetë vjetori i shpalljes së Pavarësisë së Republikës së Kosovës të gjithëve na ndalë për një çast nga dinamika e jetës, na kthen në një të kaluar e cila ndërlidhet me të tashmen e që duhet të paraqitet po në këtë formë edhe më të ardhmen e këtij...
Shkruan: Aleksandër Karpushin Një nga shenjat karakteristike të ditëve të sotme është risistemimi i balancës së fuqive globale. Kjo tezë ilustrohet bukur nga forcimi ekonomik i vendeve të rajonit Aziatiko-Paqësor. Këto të fundit kanë marrë përsipër një rol të lokomotivës së rritjes globale ekonomike, të cilin më përpara e kishin luajtur...
HYDAJET HYSENI Retro(pro)spektivë (Një urim për pavarësinë dhe një pyetje për të ardhmen)   (Si hyrje)     Vite më parë shkrova një poezi të padëshiruar, një poezi që do të doja të mos ishte shkruar kurrë. Një poezi për metaforën e lirisë sonë dhe metamorfozën e saj...Thjeshtë, e kisha të vështirë të pajtohesha me...